Na een jarenlange fascinatie voor het bijenvolkje zette ik in 2016 mijn eerste stappen als imker. Een cursus Oordeelkundige bijenteelttechnieken georganiseerd door de Imkersbond Bonheiden zorgde voor een stevige basis én voldoende zelfvertrouwen om zelf aan de slag te gaan met mijn eerste bijenvolk.
Dat imkeren een leerproces is met vallen en opstaan was al snel duidelijk. Doorzetten was de boodschap, opstaan en weer doorgaan. Zorgen voor bijen is leven op het ritme van de natuur. Je kan de omstandigheden zo goed mogelijk maken voor je dames, toch heb je niet alles in de hand: het weer, de koningin, …
Ondertussen houden we bijenvolkeren op 2 plaatsen. Een 5 tal kasten en hun afleggers hebben hun plekje in Rumst in de tuin. De bijen fourageren hier heel gevarieerd. Van wilgenkatjes tot fruitbloesems, van tuinplanten tot groene bermzones.
Imker aan zijn kasten
Daarnaast staan er ook sinds 2020 een paar kasten in de bossen van Oignies en Thiérarche. Daar halen de bijen het fijnste stuifmeel uit de zuivere bosrijke omgeving.
Kasten in de sneeuw
Op het ritme van het bijenvolkje komt er stuifmeel in de kasten en maken de dames er hemelzoete honing van met een uitgesproken smaak van herkomst. Geen 2 oogsten zijn hetzelfde.